Beginnen met Scrum of Agile

Overtuigd van de belofte van Agile en/of Scrum? Dan is het tijd om de eerste stap te nemen! Een begin met Agile heeft wat mij betreft altijd dezelfde basisstappen. De invulling van deze stappen maak ik graag persoonlijk door er over in gesprek te gaan met je. Ik geef eerst twee algemene adviezen voor een Agile introductie. De hoofdstukken daarna beschrijven de verschillende stappen.

Begin met Scrum

Agile is een brede verzameling van methodes om werk te organiseren. Er zijn onder meer XP, Scrum, Kanban, DSDM Atern en AUP. Ieder van deze methodes heeft zijn krachten en zwakheden. Er valt dus genoeg te proberen en te experimenteren. Hieronder een grafiek van een aantal van de Agile methodes met daarbij hoeveel houvast deze methode geeft, uitgedrukt in aantal regels.

Bubble chart van aantal regels voor een Agile methodogien

Om met Agile te beginnen raad ik echter meestal aan om met Scrum te starten. Scrum heeft een eenvoudige set regels, die snel te begrijpen en uit te leggen zijn. Aan de andere kant is het weer niet zo vrij dat je alles zelf moet uitzoeken. Zodra je gaat werken met Scrum, ervaar je vanzelf waar deze methode begint te wringen of tekort schiet voor jouw bedrijf. Dat is het moment om voor inspiratie ook eens te gaan kijken naar andere methodes. Je kunt dan vanuit een echt probleem in jouw organisatie, op zoek naar een oplossing bij een andere methode. Er valt ontzettend veel te lezen over deze methodes en een oplossing is dus ook altijd te vinden.

Begin klein

Mijn advies bij de introductie van Agile en Scrum is altijd: begin klein. Een volledige uitrol van Scrum over een bedrijf of afdeling is zeker een optie. Toch adviseer ik je om met één team te beginnen.

Start small and inspire - Great things will follow

Photo by Anne Kruit

Klein beginnen heeft een aantal voordelen:

Allereerst heeft een kleine start met Agile tot gevolg dat de mensen die Agile gaan gebruiken het bijzonder vinden. Zij zijn uitverkoren en mogen aan het werk. Met de goede begeleiding gaan ze het zeker waarderen en gaan ze als evangelist optreden naar andere teams. Dat veroorzaakt weer een aanzuigende werking. Verandering is altijd makkelijker door te voeren als mensen deze zelf opzoeken. Dat bereik je door kleinschalig te beginnen en dan steeds breder uit te rollen.

Ten tweede kan dat eerste team leren hoe Agile werkt binnen jouw bedrijf. Zij kunnen al de eerste grote problemen aanpakken. Volgende teams hoeven dan dat wiel niet opnieuw uit te vinden. Die teams kunnen daardoor een snellere start maken en gaan de methode ook meer waarderen.

Als laatste biedt je jezelf op deze manier de kans om te ervaren of het echt gaat werken voor jouw bedrijf. Ik heb het tot nu toe nog niet meegemaakt, maar mocht het echt niet aansluiten dan was dit een gecontroleerd experiment en kun je nog heel makkelijk terug.

De stappen bij een introductie

Hieronder schets ik de stappen die er grofweg nodig zijn om Agile te introduceren in jouw bedrijf. De volgende stappen loop ik meestal met een organisatie door:

  1. Presentaties
  2. Training
  3. Coaching
  4. Workshops

Introducerende presentaties

Om een Agile introductie echt te laten starten, moeten er twee dingen ontstaan: begrip over wat er gaat gebeuren en enthousiasme om te starten. Deze beide aspecten zijn nodig op bestuursniveau en op de plek waar het werk gedaan wordt. Voor beide groepen zijn de regels van Scrum hetzelfde, alleen de beleving is anders. Binnen teams zijn zaken als ROI en KPIs meestal niet geliefd, bestuurders denken hier wel vaak in. Mijn presentaties maken ook gebruik van dit onderscheid.

Directie en management

Directie en andere bestuurders hebben het nodig om te begrijpen wat ze gaan bereiken met de introductie van Agile. Als een directie dat ondersteunt, moeten ze ook de gevolgen van Agile gaan begrijpen om die te kunnen accepteren. Agile brengt veel, maar heeft ook een aantal consequenties qua aansturing van teams. Tijdens een presentatie van een uur neem ik je directie mee in de wereld van Agile. We beginnen bij een aantal pijnpunten waar Agile een oplossing voor biedt. Daarna gaan we door met een eenvoudige uitleg van het model van Scrum. De basisregels van Scrum zijn snel uit te leggen en Scrum leent zich heel goed voor een Agile introductie. In totaal besteed ik ongeveer 30 minuten aan presentatie. Dat laat ons een ruime 30 minuten de tijd om in gesprek te gaan over wat dit betekent en wat het betekent voor jouw organisatie.

Het team

Ook de mensen die actief met Scrum gaan werken moeten de finesses snappen. Zij moeten begrijpen wat deze aanpak voor hen oplost, om er enthousiast voor te kunnen worden. Naast de positieve resultaten moeten de teamleden ook al een eerste idee krijgen bij de uitvoering van Scrum. Dit is hoe men er concreet mee gaat werken in de toekomst, die kennis is nodig om te begrijpen wat de impact voor hen gaat zijn.

Er speelt ook nog een andere psychologische reden voor het geven van deze presentatie. Een nieuwe werkwijze blijft namelijk niet in een keer hangen. Herhaling is hierin de sleutel. Een presentatie om mee te starten, maakt al wat eerste inzichten los. Na deze presentatie zal het team echter verder moeten met een training om een comfortabele start te hebben.

Trainen

Om met Agile of Scrum te kunnen starten, moet je goed begrijpen wat de bedoeling is. Een aanrader voor iedereen die aan het werk gaat, is een boek op te pakken over Scrum. Een boek kun je echter geen vragen stellen. Een boek laat je ook niks aan den lijve ervaren. Wat dat wel doet, zijn 3 verschillende trainingen voor Scrum. Ik heb 1 training uitgewerkt voor iedere rol die Scrum kent.

Scrummaster

De rol van Scrummaster is een belangrijke rol voor een Scrum team. De taak van de Scrummaster is het proces en de cultuur van Agile in het team te brengen en verder te optimaliseren. Deze persoon dient dus ook een uitgebreide kennis te hebben van de methode. Ik raad het aan om beginnende Scrummasters mijn 2-daagse training in Scrum te laten volgen. In deze training worden de grondbeginselen van Scrum en de motivaties daarachter in detail uitgelegd.

Product Owner

De Product Owner is vrijwel net zo belangrijk als de Scrummaster voor een Scrum team. De Product Owner moet een goed begrip hebben van wat hij van een team kan verlangen. De Product Owner heeft ook een hele duidelijke uitvoerende rol en deze moet hij goed doorgronden. In de 2-daagse Product Owner cursus wordt een aanstaande Product Owner goed uitgelegd wat Scrum is en wat zijn rol daarin is.

Teamleden

In de basis kan een Scrummaster zelf aan zijn team uitleggen wat Scrum is. In deze 4-uurs workshop geven we die uitleg echter een flinke boost. We nemen de verschillende aspecten van Scrum in een hands-on workshop onder de loep. We gaan dus uitleggen over en oefenen met de verschillende regels van Scrum. Op deze manier kan een team in no-time van start.

Coaching

Een uitleg van 2 dagen is voldoende om iemand de principes en regels van Scrum uit te leggen. Zodra die dan echter aan het werk gaat met Scrum, wordt de echte wereld erbij betrokken. Hierin zijn dingen minder zwart-wit dan in een training en is het erg prettig om te kunnen sparren over de aanpak. Na een training is het dan dus ook erg aan te raden om de beginnende Scrummaster en Product Owner te laten coachen. In coachingssessies kunnen we sparren, kan ik uitleggen en kan ik meedenken. Als coach neem ik geen beslissingen, maar laat ik mensen zelf conclusies trekken. Ik neem mijn kennis van Agile mee, combineer die met een nieuwsgierige houding en help de coachee zelf tot goede beslissingen te komen.

Workshops

Om een team echt productief te laten worden, is het van belang dat de teamleden elkaar goed kennen en begrijpen. Ook moeten ze snappen wat het doel van het team is. Ik heb een aantal workshops ontwikkeld om dit proces te versnellen. Meer over deze workshops op mijn pagina’s over LEGO® SERIOUS PLAY®.

Afsluitend

Dit is een hele korte schets van mijn aanpak bij de introductie van Agile. Deze aanpak leg ik graag in meer detail uit in een persoonlijk gesprek. Neem je contact met me op?