LEGO® SERIOUS PLAY® – wat is dat?

Ben jij die saaie en ineffectieve meetings ook zo zat? Meetings waar je uitloopt zonder echte inzichten en concrete veranderingen? Meetings waarbij er altijd 1 of 2 mensen de boventoon voeren en anderen niet tot hun recht komen? Meetings die je doormaakt, in plaats van doorleeft?

Ik ben zelf razend enthousiast geraakt voor LEGO SERIOUS PLAY door een demonstratie van een uur. In dat uur ben ik tot nieuwe inzichten gekomen over de conferentie waar ik was. Ik heb mensen zien opkikkeren en een echt verhaal vertellen. Ondanks dat ik er niemand kende, was er meteen een goede sfeer in de groep.

Wat is LEGO SERIOUS PLAY?

LEGO SERIOUS PLAY is een door LEGO ontwikkelde methode om workshops te ontwerpen. LEGO zat halverwege de jaren 90 in zwaar weer. Kinderen gingen gamen, in plaats van met LEGO spelen. Er kwam nieuw speelgoed op de markt dat met groot enthousiasme ontvangen werd. LEGO was bezig met allerlei speelgoed dat niets te maken had met hun eerdere activiteiten en begon verdeeld te raken. Ze hadden een methode nodig om een nieuwe strategie te bedenken en hebben twee professoren, Bart Victor en Johan Roos, aan het werk gezet. Roos en Victor namen de blokjes erbij en kwamen in de loop van een aantal jaren tot LEGO SERIOUS PLAY.

Als we een aantal jaren in de toekomst springen, kunnen we de resultaten van LEGO zien. Een enorm bedrijf met een gigantische impact op spelen en kinderen. Een bedrijf waar creativiteit leeft, met een missie om kinderen aan het spelen te krijgen en houden en dat continu innovatief bezig is.

Wat brengt LEGO SERIOUS PLAY mij?

De methode LEGO SERIOUS PLAY is gebaseerd op het constructionisme van Seymour Papert. Simpel gezegd betekent constructionisme dat als je iets maakt in de echte wereld, dat je dan tegelijkertijd theorieën en modellen bedenkt over wat je bouwt. Nog simpeler gezegd, als je iets bouwt kom je tot nieuwe inzichten. Met LEGO SERIOUS PLAY stel ik vragen aan deelnemers om complexe problemen aan te pakken. De methode helpt me daarin om de kennis van jouw eigen team, jouw eigen organisatie volledig te gebruiken en toch tot nieuwe inzichten te komen.

Model dat uitdrukt dat er nog niet hard genoeg gewerkt wordt

Model: de druk is soms onplezierig

In een LEGO SERIOUS PLAY sessie bouwt iedereen afzonderlijk een model rond de gestelde uitdaging. Iedere deelnemer vertelt dan zijn/haar verhaal over het gebouwde model. Doordat het verhaal over een fysiek object gaat gebeuren er 2 dingen met de groep. Ten eerste kan ieders aandacht gericht worden en wordt er echt geluisterd. Ten tweede kan het verhaal uitgediept worden doordat anderen nieuwsgierige vragen gaan stellen. De individueel opgedane inzichten worden daardoor volledig gedeeld met de groep. Kennis wordt echt samen gedeeld.

Het gebruik van LEGO tijdens een sessie brengt naast inzichten ook gewoon een hoop lol. Je kunt je creativiteit gebruiken en die van je collega’s aanschouwen. Samen brengen jullie je modellen bij elkaar en komen tot een gedeelde conclusie van de sessie. Een conclusie die bijblijft door het plezier en de verbroedering die deze methode brengt.

Wat kan ik met LEGO SERIOUS PLAY?

In een LEGO SERIOUS PLAY kunnen we veel verschillende onderwerpen aanpakken. De onderwerpen waar ik LEGO SERIOUS PLAY veel voor gebruik zijn:

Breder dan dat, kunnen heel veel onderwerpen aangepakt worden met LEGO SERIOUS PLAY. In overleg maak ik vaak workshops op maat. Neem contact met me op als je een workshop zou willen waarbij:

  • je veel verschillende meningen aan tafel gaat krijgen
  • jullie een complexe uitdaging gaan aanpakken
  • alle deelnemers een belang hebben bij de uitkomst
  • je alle deelnemers een echte inbreng wilt laten leveren